tips

Tips voor als u een puppy gaat kopen

Puppy's liggen bij ons altijd in een schone werpkist in huis!
Puppy's liggen bij ons altijd in een schone werpkist in huis!

Het valt ons op, dat veel particuliere kopers geen idee hebben, dat ze zelf ook het e.a. kunnen opzoeken rondom de gezondheid van de ouderdieren van hun aanstaande puppy. En rondom het importeren van pups van het buitenland naar Nederland.

Gezien hier op veel website's niet expliciet op in wordt gegaan, kiezen wij hier wel nadrukkelijk voor! Wij willen immers dat u een eerlijke en weloverwogen keuze kunt maken:

1. Officiële HD en ED uitslagen van de hond. Deze kan men zelf online inzien in de database van de raad van beheer genaamd, dutch dog data. U gaat naar de site vie deze link, www.dutchdogdata.nl 
Hier kan men de stamboomnaam (of een deel ervan) van het betreffende ouderdier invullen of het NHSB nummer.

Is de betreffende hond getest, dan ziet u een uitslag verschijnen! Let op, dat er zowel HD als ED uitslagen staan. Het is niet raadzaam om pups te kopen uit combinaties waarvan de ouders HD D en hoger hebben, en met betrekking tot ED, wordt ED 2 en hoger ook sterk afgeraden.

Een eerlijke fokker zet alle gezondheidsresultaten van zijn of haar honden al op zijn of haar website online, ziet u dat er bijvoorbeeld bij de ene hond wel een uitslag staat maar, bij de ander niet (zonder reden) vraag hiernaar of zoek het op in de database!

2. Ziet u geen uitslag verschijnen in de database? Maar zegt uw fokker dat de ouderdieren wel getest zijn? Dan gaat u de volgende punten na; Is de hond wel 18 maanden? Als de hond recentelijk officieel getest is volgens Nederland en de hond een NHSB stamboom bezit, dan kan het zijn, dat deze uitslag nog niet online verwerkt is, dit kan minimaal 6 weken duren voordat dit online te zien is. Echter heeft de eigenaar de uitslag wel al op (digitaal)papier! Vraag dan om dit papier te mogen inzien.

3. Een hond die geen NHSB stamboomnummer heeft, kan ook nooit volgens de Raad Van Beheer officieel getest zijn! De Raad Van Beheer test enkel honden die een NHSB stamboomboek (import)nummer hebben. Bijvoorbeeld, een hond met een Belgisch stamboek nummer, zonder NHSB import nummer, kan nooit via de raad van beheer getest zijn.

4. Een hond kan alleen officieel getest worden als deze is ingeschrevenen in het land waar zijn / haar eigenaar woonachtig is. Bijvoorbeeld, een hond uit Duitsland zonder NHSB import nummer kan nooit via de raad van beheer getest worden. Ook geldt dit bijvoorbeeld voor België, in België dient een hond een KMSH import nummer te hebben alvorens deze officieel voor België getest kan worden! Zelfde werkwijze als Nederland. Dus, een hond die volgens België getest zou zijn, moet in het bezit zijn van een KMSH import nummer. Bezit de hond deze niet, dan heeft de hond ook geen officiële uitslag. Echter een belangrijk verschil tussen België en Nederland is, dat Belgie, de hond al met 12 maanden officieel mag testen. In Nederland is dit 18 maanden!

5. Veel landen hebben voortaan een open database waar u zelf uitslagen in kan opzoeken op naam en of stamboek nummer, o.a. in Nederland, Engeland, Amerika en Finland is dit mogelijk.

6. Het kan, dat de vaderhond uit het buitenland komt, dan kunt u uiteraard zijn gezondheidsuitslag niet vinden in de database van Nederland. Maar wellicht heeft het land waar dat hij woont een open database, of heeft uw fokker minstens de officiele uitslagen thuis op papier (indien getest). Neemt u wel mee, dat als uw pup via Nederland wordt gefokt (NHSB), de uitslag van de moederhond wel in de database moet staan! De hond moet altijd getest zijn in het land van registratie van de eigenaar, dit geld dus ook voor de reu, anders betreft het geen officiele uitslag die op de stamboom komt. Voorbeeld, een belgische geregistreerde hond, moet een belgische uitslag hebben en niet via ander land, anders is de uitslag niet officieel te noemen en zal deze normaliter niet op de stamboom komen.

7. Neemt u geen genoegen met enkel een rontgen foto als de hond(en) geen officiële uitslagen bezitten. U weet dan namelijk niet of de foto van de betreffende hond is. Neemt u ook geen genoegen met bijvoorbeeld een verklaring van de arts, dit is niet wettelijk geldig! En zal dan ook niet op de stamboom van de pup komen te staan.

8. Let op, dat u geen pups vanuit het buitenland naar Nederland importeerd als deze nog geen rabies enting hebben gehad, men mag de pup pas na drie weken vanaf de rabies enting naar Nederland importeren. Dus de pup zal altijd minimaal 15 weken oud moeten zijn alvorens import vanaf het buitenland naar Nederland. Doet u dit wel? Dan maakt u een wettelijke overtreding.

8. Let op, dat de pups ook op het adres/land verblijven vanaf waar men adverteert. Krijgt u na contact ineens een ander adres door. Stel dan kritische vragen, waarom dit zo is? Pups met een NHSB stamboek moeten in Nederland geboren zijn en mogen bijvoorbeeld niet op een buitenlands adres verblijven.

Verder let u ook altijd op de algemene regels;

1. De pups groeien op in een schone huiselijke omgeving.
2. De moeder hond is aanwezig. En reageert blij op uw bezoek.
3. De pups hebben schone ogen, neusjes en achterkant. En zijn blij met uw bezoek.
4. Bij de fokker is maar een nestje aanwezig, of hooguit twee.
5. De fokker stelt u kritische vragen over uw woon, leef en gezinssituatie.
6. Krijgt u ook antwoord op al uw vragen?
7. Mag u alle papieren van de honden inzien?
8. Lees de koopovereenkomst goed door!
9. Gebruik altijd uw gezonde verstand. Ga nooit overhaast te werk, u wilt immers een hond die aan uw verwachtingen voldoet. Neem de tijd om beslissingen te maken.